Site archived by http://www.patriotfiles.com

To have your military website archived contact The Patriot Files

Dansk Panser - i det 21. århundrede

 

Forside  |  Links  |  Forum  |  Gæstebog  |  Webmaster  |  Quiz  |  Nyhedsbrev  |  Webnyheder

 
   

Søgning  |  Sitemap

 

 

Nyheder

Artikler

Galleri

Film

 

Bæltekøretøjer

Hjulkøretøjer

Helikoptere

UAV

 

Udfasede køretøjer

Udenlandske køretøjer

Ammunition

Panserværnsvåben

 

Bøger

Udrustning

Udstillinger

Mærkedage

  

 
Helikopter som natsværmer

Sune Wadskjær Nielsen
Forsvarsfokus 5/2005

Battle Griffin er sidste store øvelse, inden eskadrille 724’s Fennec-helikoptere bliver tilmeldt NATO’s udrykningsstyrke, NATO Response Force (NRF) 1. januar 2006. Eskadrille 724 udnytter øvelsen til at træne flyvning i vanskeligt terræn.

Man kan sige, at Fennec-helikopteren befinder sig i et vadested. den blev indkøbt til at bekæmpe en sovjetisk panserdivision, der i Slesvig-Holsten kom rullende mod den danske grænse. Denne trussel forduftede allerede i dens første leveår i det danske forsvar med murens fald. eskadrille 724 er en af de enheder, der var i farezonen under forhandlingerne om fosvarsforliget. Fennec-helikopteren overlevede, men den måtte lægge panserværnsraketterne på hylden: ”Opgave-spektret for Fennec-helikopteren, er ikke endeligt fastlagt. Udover at støtte politiet skal vi kunne stille enheder til internationale missioner i forskellige roller. Vi er en let transport- og observationshelikopter”, siger DOR, en af eskadrillens piloter.


Danske Fennec panserværnshelikoptere

Night Vision

Eskadrille 724’s strategi for at komme med i flere internationale missioner, som i Makedonien i 2002, er at satse på piloternes flyvekundskaber: ”Vi har valgt at sige: hvad er det mest udfordrende flyvningsmæssigt? Det er Night Vision Google (NVG) kombineret med bjergflyvning. Hvis vi kan løse det, kan vi byde ind på alle opgaver. Jeg mener, vi har ramt ambitionsniveauet meget godt”, siger DOR. Personellet fra 724 har ti års erfaring med flyvning med NVG og piloterne har også været på bjergflyvnings kursus Colorado i USA, men man har aldrig før på én gang kombineret bjergflyvning, NVG-flyvning, landinger i snevejr og flyvning i formation. Battle Griffin og Trøndelagens sneklædte fjelde leverer gode forudsætninger for at tage disse flyvemæssige udfordringer op. Samtidig er øvelsen også et slags udstillingsvindue for eskadrille 724, der igennem samarbejdet med andre nationer får udbredt kendskabet til Fennec-helikopternes kapaciteter. De mange kontakter med udenlandske enheder kan fremme mulighederne for, at Fennec-helikopterne bliver anvendt på internationale missioner.

Lang sikkerhedsbriefing

Aftenen før samtalen med DOR kunne Forsvarsfokus’ udsendte fra nærmeste hold følge Fennec-helikopternes flyveegenskaber i mørket. Fra briefingen inden flyvningen vidste vi, at vi skulle følges med en anden helikopter, der havde to F-16 piloter som passagerer. Med det blotte øje var den anden Fennec umulig at se, men tog man de udlånte NVG’er på blev den pludselig synlig. Det gjorde et stort indtryk at se, hvor usynlig Fennec’en var.

For de mennesker, der eventuelt måtte befinde sig langs vores rute, ville lyden fra rotorbladene være det eneste tegn på vores tilstedeværelse. Ifølge DOR er der store taktiske fordele ved natflyvning: ”I Afghanistan har alle AK 47 rifler, men de kan ikke se os om natten. Der skal man have mere avancerede våbensystemer. Amerikanerne har i Afghanistan og Irak draget den erfaring, at under natkamp er trusselsniveauet mod helikoptere lavere”, forklarer han. Modstandere med natudstyr kan dog skabe store problemer for det forholdsvis sårbare fartøj. Det er derfor Fennec’en flyver i lav højde og hele tiden følger landskabets konturer, så eventuelle fjender med natudstyr kun vil have den på kornet i kort tid.


Dansk Fennec panserværnshelikopter

Navigering med landkort

Navigationen i helikopteren står i skærende kontrast til alt det avancerede udstyr, som eksempelvis F-16 piloterne anvender, når de flyver. Helikopterens observatør sidder med et ganske almindeligt landkort, hvor de faremomenter, Fennec’en kan støde på under den natlige flyvning er indtegnet. ”Der er en telefonledning klokken ni”, var en typisk melding fra observatøren under natflyvningen. At flyve ind i en ledning, er noget af det værste, der kan ske for helikopteren, og derfor har Fennec’en tidligere gennemfløjet ruten i dagslys, for at identificere hvilke farlige forhindringer, der var i området. Ellers navigerer observatøren via højdekurverne på kortet, og man kan ikke undgå at blive imponeret over, at han på den måde kan finde vej i det vinterklædte landskab. Kun en enkelte gang kom helikopterne lidt på afveje under den natlige flyvetur, men efter en kort rådslagning de to helikopterbesætninger i mellem, kom de på rette spor igen.

Vanskelig landing

Et andet populært samtaleemne i cockpittet var mulige landingspladser, der var indtegnet på kortet. Landing i et snedækket landskab skræver en særlig teknik. Der er en risiko for, at helikopterbesætningen fuldstændig mister orienteringen på grund af den sky af ophvirvlet sne, som helikopterens rotorbalde fremkalder, det såkaldte ”white out”. White out har en del helikopterulykker på samvittigheden. For at undgå usikkerhed under landingen benytter helikopterpiloterne et træ som referencepunkt. ved hjælp af træet har besætningen en ret præcis ide om, hvor mange meter helikopteren er over jordoverfladen. Under den natlige flyvetur blev det til tre ”natlandinger” og man kunne kun få det indtryk, at piloterne efterhånden mestrer denne disciplin ganske godt.

 


Dansk Fennec panserværnshelikopter

Mere luksus

Hele turen varede 50 minutter og selv om det var udfordrende forhold at flyve under virkede det på intet tidspunkt, som om der var ved at opstå farlige situationer. En enkelt papirspose blev taget i brug, men ellers var flyveturen en spændende oplevelse for Forsvarsfokus’ udsendte. efter turen kunne helikopterbesætningerne gå til ro i deres kvarterer, der ifølge DOR er af en helt anden standard end personellet har kendt til i de mange år, helikopterne var tilknyttet hæren: ”det er første gang, vi er på en større øvelse i flyvevåbnets regi. At være på øvelse med flyvevåbnet er noget helt andet, end vi er vant til fra hæren, hvor vi lå i telte og spiste feltrationer. Nu er vi indkvarteret på en flyvestation med dejlig mad og kommer hjem til nogle forhold, hvor det er nemmere at restituere sig”, siger DOR. I det hele taget befinder eskadrille 724 sig godt under de nye rammer i flyvevåbnet, hvor personellet føler de møder større forståelse for deres behov: ”I hæren var vi en dyr enhed. I flyvevåbnet opererer man i forvejen med dyre maskiner og i forhold til det, har vi et minibudget. Det gør, at der er nogle ting, der er nemmere at komme igennem med. Så vi håber, at vi også på materielsiden kan få nogle flere faciliteter. Nu ser vi, hvad finner og nordmænd har. I hæren er flyvning en niche, mens det er det, der er mest fokus på i flyvevåbnet”, slutter DOR.