Site archived by http://www.patriotfiles.com

To have your military website archived contact The Patriot Files

Dansk Panser - i det 21. århundrede

 

Forside  |  Links  |  Forum  |  Gæstebog  |  Webmaster  |  Quiz  |  Nyhedsbrev  |  Webnyheder

 
   

Søgning  |  Sitemap

 

 

Nyheder

Artikler

Galleri

Film

 

Bæltekøretøjer

Hjulkøretøjer

Helikoptere

UAV

 

Udfasede køretøjer

Udenlandske køretøjer

Ammunition

Panserværnsvåben

 

Bøger

Udrustning

Udstillinger

Mærkedage

 

 

  

 
Nyheder

Dansk kampvognsdeling tilbage fra Moshtarak
04-03-2010
Af Mads Rolf Ahrenskjær, Presseofficer, Den Danske Kampgruppe ISAF 9

AFGHANISTAN, Helmand: Den danske kampvognsdeling har afsluttet sin opgave i Operation Moshtarak. De danske soldater og kampvogne er vendt tilbage til kampgruppen.

Den Danske Kampgruppes tungeste våben, de tre Leopard 2 kampvogne, er nu tilbage i den danske operationsbase Price uden for Gereskh. De tre kampvogne deltog i Operation Moshtarak i to uger.

De danske kampvogne indgik i operationen som støtte for en britisk opklaringsenhed. Den britiske enhed havde fået til opgave at sikre en vigtig vej og etablere check-points (kontrolposter) til det afghanske politi. Før operationen havde Taleban lukket den ene af to veje i området ved at placere IEDer (Improvised Explosive Devices – improviserede sprængladninger) på vejen.

Dermed var trafikkanterne tvunget til at bruge den vej, som Taleban kontrollerede. På den åbne vej havde Taleban opstillet ulovlige check points, som de rejsende skulle betale for at komme igennem. Den slags check points er med til at finansiere Talebans kamp.

På spørgsmålet om, hvorfor kampvognene nu er trukket ud af operation Moshtarak, svarer delingsføreren premierløjtnant Kappel:

- Vi har nået de mål, som vi havde fået stillet som opgave. Vejen er åbnet, der er lavet check points bemandet med afghanske politifolk og britiske soldater og vi skabte sikkerhed for vore britiske kolleger, som løste deres del af opgaven – forklarer kampvognsdelingsføreren fra Jydske Dragonregiment.

Tungt panser skaber sikkerhed

De danske kampvogne er blandt de mest slagkraftige, som ISAF-styrken råder over i Helmand-provinsen. Deres tykke pansring og store ildkraft skaber respekt blandt modstanderne.

- Vi åbnede ild en gang, hvor vi skød med vores 120 mm kanon, da vi selv var blevet beskudt. Efter vi havde skudt igen, blev der ikke en eneste gang åbnet ild fra modstanderne, når vi viste os under operationen. Så vores tilstedeværelse har været med til at gøre fremrykningen mere sikker for vores britiske, amerikanske og afghanske kolleger. Så selv om vi ikke spillede en mere aktiv rolle, så skabte vi ro, hvor vi kom frem – siger kampvognsdelingsføreren.

Vedligeholdelse venter forude

Nu hvor kampvognene er tilbage i Price, står der vedligeholdelse og småreparationer på programmet. Kampvognene var indsat cirka 100 kilometer syd for det område, hvor de normalt opererer. Så de lange køreture har skabt behov for, at kampvognene bliver gået grundigt igennem, inden de skal være klar til brug igen. Til daglig er kampvognene er vigtig del af den danske kampgruppes samlede styrke.


De danske Leopard 2 kampvogne fylder meget i landskabet, når de ruller frem. Kampvognene passerer en bro over Helmand-floden under Operation Moshtarak. Foto: Den Danske Kampgruppe ISAF 9.

Hærens Operative Kommando

 
 

 

 

Site archived by http://www.patriotfiles.com

To have your military website archived contact The Patriot Files